Den nye innovasjonslabben - Helt unik

Den nye Innovasjonslabben åpnes under industrikonferansen. Laben skal imøtekomme skolens og bedrifters behov for økt kompetanse og flere som jobber med innovasjon.  

Fagskolen Innlandet åpner dørene til Innovasjonslabben i Bygning 5 i Raufoss Industripark under Industridagene Innlandet 25. oktober.  

-En banebrytende ide er ingenting om den ikke realiseres, en innovasjonslabb er ingenting uten ideer. Det er nettopp dette som er verdifullt med en innovasjonslabb som den vi bygger på Raufoss. Den legger til rette for å skape, nesten helt uavhengig av hva det er, sier Bror Alwin Sagstuen, lærer ved Fagskolen Innlandet.  

Invasjonslabben har sitt utspring i modulutdanningen Industri 5.0. Ut fra den så skolen behov for å ta initiativ til en Innovasjonslab.  


Med på laget er Raufoss Industripark, Læringsfabrikken, NCE, Raufoss VGS, NTNU, Siva, Innlandet Fylkeskommune og en rekke industribedrifter i industriparken. 

 


Behov 

Ideen om å bygge innovasjonslabben kom opp som en aktualitet i forhold til Industri 5.0 og de ulike utdanningene ved Fagskolen som er knyttet opp mot innovasjon.  


-Det er behov for folk som jobber med innovasjon. Ikke bare blant som driver med strategier, men også de som jobber på gulvet. Dette handler om å koble teori og praksis tettere sammen, sier Ruth Laeskogen Hoff, avdelingsleder for industriell teknologi og logistikk på fagskolen.  

 

Hun gleder seg til åpning og til å vise frem hva de har jobbet med.  

 

-Jeg kan garantere at den nye labben vil gi gode muligheter til kreativitet, lek, læring og nye produkter for arbeidslivet, sier Hoff.  


 

Avdelingsleder Ruth Laeskogen Hoff og rektor Gard Tekrø Rolid klargjør i disse dager innovasjonslabben i Bygning 5 i Raufoss Industripark.

 


Stor nytte 

Tanken er at alle avdelinger i Fagskolen skal kunne bruke Innovasjonslabben på Raufoss på sikt. Hoff er klar på at mange avdelinger vil ha stor nytte av utstyret og lokalene.  


-Disse lokalene klargjøres nå og åpner offisielt under Industridagene Innlandet. Da starter også den første modulen der opp innen industri 5.0 som heter innovasjon, sier Hoff.   

 

Og Hoff er klar på at de håper på mange robuste, bærekraftige og verdiskapende innovasjoner fra labben i årene som kommer.  

 

-Vi må få brukt kreativiteten til folka. Det handler ikke bare om nye produkter, men også å kunne optimalisere arbeidslivets produkter for eksempel inn mot bærekraft, så bedriften kan videreføre sitt samfunnsansvar, sier Hoff.  

 

Fagskolen Innlandet på kartet 


Hoff håper på god respons blant både studenter, bedrifter og arbeidslivet forøvrig på den nye labben.  

 

-Vi har tatt tak i en problemstilling ute blant bedriftene og sammen med bedriftene tilbyr vi økt kompetanse innenfor innovasjon, sier Hoff.  

De nye lokalene er fulle av det nyeste utstyret på markedet. VR- og AR-utstyr, ulike 3D-printere, CNC-plottere, CNC-fres, super-PC’er, gode gammeldagse verktøy og mye mer.

 

I studiesammenheng vil denne labben være helt i framkant i Norge. 

 

 

 

-Det hele er finansiert av prosjektmidler vi er tildelt av Direktoratet for høyere utdanning og kompetanse, i tillegg til egne midler, sier Hoff og fortsetter: 


-Dette blir en viktig møteplass for samfunnet som helhet. Dette skal bli et fremtidsrettet innovasjons- og testmiljø, en arena for samarbeid på tvers av bedrifter og en plass med mye liv. Dette er helt unikt, og vi gleder oss veldig til å få dette i gang. 


Sammen med Sagstuen håper Hoff at alle på Fagskolen Innlandet tar den nye innovasjonslabben i bruk.  


-Vi oppfordrer alle deler av fagskolen til å ta den i bruk, sånn at vi kan få i gang flest mulig prosesser i labben vår. Kom uansett om du er en student, lærer, it-ansatt, rektor – alt du trenger er en ide og motivasjon. Vi ønsker å sette Fagskolen Innlandets innovasjonslabb på kartet. Vil du bare ta en titt eller ta en prat med engasjerte folk er du også velkommen.